Calendari de les properes estades de les defensores a les Illes Balears.
Perfils de les dones defensores
La primera de les accions que es durà a terme és una estada a Mallorca de sis dones defensores de drets humans de Mèxic, Hondures, El Salvador, Argentina i Espanya, del 4 al 17 de novembre.
La primera setmana es dedicarà a la incidència social i política amb altres entitats, centres educatius i moviments col·laboradors del programa. Durant la segona setmana, participaran d’un espai de cures i solidaritat.
A continuació presentam el perfil de les dones defensores que participaran del primer projecte d’estades de cures i solidaritat i d’incidència social i política de les Illes Balears.
María Trinidad Ramírez Velázquez
Mexicana activista social i defensora del territori a San Salvador Atenco, Mèxic. Integrant de la Xarxa Nacional de Defensores de Drets Humans a Mèxic, integrant des de 2001 del Front de Pobles en Defensa de la Terra (FPDT), on participa més activa y visiblement des de la repressió i violacions dels drets humans que va sofrir la seva comunitat en 2006.
Dalila Ely Argueta del Cid
Hondurenya integrant de la Xarxa Nacional de Defensores de Drets Humans a Hondures, integrant de la resistència de Guapinol i de Casa Basoa (espai d’autogestió i articulació de col·lectius i moviments de la Vall de Arratia i l’Estat espanyol, amb una mirada feminista i comunitària). Cinc anys caminant al costat d’organitzacions, col·lectius i diferents moviments i centres culturals, educatius i espais d’incidència política amb enfocament de gènere i mirada territorial de la situació de les defensores en el territori.
Osiris Yamileth Portillo Alvarado
Dona jove salvadorenca activista i integrant de l’organització de dones joves feministes AMEYALLI (organització comunitària liderada per dones joves que treballa amb nines, adolescents i dones joves en la promoció dels seus drets sexuals i reproductives, prevenció de la violència, participació política i Justícia Ambiental). Treballa en la zona sud del centre de San Salvador, en el districte de Sant Tomàs des de fa 4 anys. Actualment és coordinadora del àrea de Justícia ambiental en aquesta organització.
Dayana Capiz Torres
Defensora de drets humans, activista en la Xarxa Solidària de Drets Humans, en Michoacán, Mèxic i Taula per Mèxic. Actualment col·labora en la Xarxa Solidària, acompanyant a comunitats en processos d’autonomia i lliure determinació, amb enfocament interseccional i feminista. Col·labora també en espais de reflexió sobre els drets humans, espais amb dones que han format part d’estructures de govern comunals i grups focals dins dels territoris, reconeixent i entenent que el cos és el primer territori de lluita i resistència.
Luciana Peker
Periodista argentina i defensora de drets sexuals i reproductius. Autora dels llibres “¿El amor es o se hace?”; “Putita Golosa, por un feminismo del goce”; “Sexteame”, “Amor y sexo en la era de las mujeres deseantes”; “La Revolución de las hijas”. Columnista en Infobae; ElDiarioEs; Pikara i La Diaria, La CNN la va considerar entre les 30 persones defensores dels drets de les dones i el col·lectiu LGTTBQ. Va rebre l’esment d’Honor en els Premis Estímul del Taller Escola Agència (TEA), el premi “Lola Mora” a la trajectòria periodística de la Direcció de la Dona de la Ciutat de Buenos Aires, el Premi de Premsa Escrita “Per la vida de les dones, ni una mort més”, lliurat per ISIS Internacional i afavorit per UNIFEM i va obtenir la beca “Joves periodistes llatinoamericans”, de l’Institut Goethe. Va ser distingida per Amnistia Internacional pel seu rol destacat com a periodista en la consagració del dret a l’avortament a l’Argentina tres la campanya “la meva veu, la meva decisió” i actualment està demanant asil a Espanya.
María Erika Guilabert Hernández
Activista espanyola amb més de 15 anys d’experiència en organitzacions socials a Camerun, el Perú, el Marroc i Espanya. Ha treballat amb diverses entitats socials como CEAR, Save the Children, Fons Menorquí, SOS Racisme, Fundació Recover, etc. I des de 2016 forma part del Col·lectiu Caminant Davanteres, on actualment és responsable de programes, incloent-hi àrees de protecció i incidència, per a la defensa de drets humans per a població migrant a la frontera occidental euro-africana (des d’Algèria- ruta a les Balears, sud de la península, Ceuta, Melilla, el Marroc, rutes atlàntica- Senegal.
Ana María Hernández (terapeuta coordinadora de terapeutes)
Defensora dels drets humans, membre fundadora i part de l’equip directiu del Consorci per al Diàleg Parlamentari i l’Equitat Oaxaca AC. Forma part del grup impulsor de la Iniciativa Mesoamericana de Defensores dels Drets Humans (IM-Defensoras). És coordinadora de la Comissió Regional d’Autocura, Cura Col·lectiva i Cura (ACCS) de la IM-Defensoras. Ana María és creadora de la Casa La Serena: el primer espai dedicat a la recuperació, la cura, el descans i la reflexió per a defensores de la regió mesoamericana, que les acull en estades temporals col·lectives amb una àmplia gamma de teràpies i coneixements ancestrals. Té una gran experiència en l’acompanyament de col·lectius i organitzacions de defensores dels drets humans en matèria de protecció integral feminista, especialment per enfortir l’autocura, la cura col·lectiva i els processos de sanació davant la violència estructural i de gènere, així com per la sostenibilitat dels seus moviments. Va estudiar Antropologia a l’Escola Nacional d’Antropologia i Història (ENAH), psicoteràpia Gestalt al Centre d’Atenció i Formació Humanista de Oaxaca i una especialització en salut holística al Centre Internacional de Formació en Salut Holística.
Marusia López (coordinadora del programa)
És una feminista mexicana resident a l’estat espanyol, llicenciada en Etnologia i Màster en Gènere i Desenvolupament. Actualment és Codirectora de la Iniciativa Mesoamericana de Defensores, una articulació que acompanya defensores de drets humans en risc. Va ser directora per a Mèxic i Centreamèrica de l’organització internacional feminista JASS -Just Associates-. El 1994, va iniciar el seu treball en organitzacions amb tasques en l’àmbit comunitari, promovent els drets de les dones en zones rurals i indígenes. Posteriorment, va ser coordinadora d’Elige, Xarxa de Joves pels Drets Sexuals i Reproductius, i va formar part de l’organització Consorci per al Diàleg Parlamentari i l’Equitat. És Consellera del Fons Global per a les Dones, membre de l’Assemblea de Protecció Internacional i exmembre del Patronat del Fons de Dones Calala. El 2013 va rebre el reconeixement Women Have Wings Awards i el 2012 va rebre la Medalla Omecíhuatl de l’Institut de les Dones de la Ciutat de Mèxic.